Examens

Examens2019-05-19T20:57:51+00:00

Waarom een vakbewaamheidsexamen?

De grootste brancheorganisatie NVM heeft in haar regelgeving opgenomen dat buitendienstmedewerkers van NVM-kantoren in het ARMT dan wel KRMT register moeten zijn geregistreerd om activiteiten op het gebied van Assistent-Makelaar dan wel Kandidaat-Makelaar te mogen uitvoeren. (bron: www.armtnivo.nl)

Voor de ARMT en KRMT certificeringen moet een mondeling vakbekwaamheidsexamen afgelegd worden. Deze worden afgenomen bij het SVMNIVO, hét examenbureau voor de  vastgoedbranche. Deze examens bestaan uit praktijk gerelateerde opdrachten. (bron: SVMNIVO.nl) 

Beschrijving van de ARMT en KRMT makelaars

De Assistent-Makelaar Wonen ondersteunt, in opdracht van de gecertificeerde makelaar, de klant bij een breed scala aan (deel)diensten die zijn vastgelegd in de bemiddelingsopdracht: informeren en adviseren over aan- c.q. verkoopstrategieën, verzorgen en begeleiden van bezichtigingen, bewaken van juridische, fiscale, bouwkundige en andere van belang zijnde aspecten, begeleiden bij de afwikkeling van de aan- c.q. verkoop.

De Kandidaat-Makelaar Wonen ondersteunt, in opdracht van de gecertificeerde makelaar, de klant bij een breed scala aan (deel)diensten. De Kandidaat-Makelaar mag alle werkzaamheden uitvoeren die de Assistent-Makelaar ook uitvoert, met nog enkele extra activiteiten: waardebepaling (dus niet taxeren), bezichtigingen, onderhandelingen voeren en verzorging van de afhandeling. Deze activiteiten mag een Kandidaat-Makelaar bij aan- en verkoop uitoefenen.

Vakbekwaamheidseisen

De Assistent-Makelaar Wonen is onafhankelijk en objectief getoetst op zijn/haar vakbekwaamheidseisen. Voordat iemand zich kan laten registreren als A-RMT’er, zijn er twee theorietoetsen en een praktijktoets met goed gevolg afgelegd.

De Kandidaat-Makelaar Wonen voldoet aan dezelfde vakbekwaamheidseisen die gelden voor de gecertificeerde RMT Makelaar. Het enige verschil is dat er nog niet is getoetst op de praktische vaardigheden met betrekking tot het taxeren van de woning.

De Kandidaat-Makelaar Wonen heeft aangetoond:

 • zichzelf deskundig en betrouwbaar te kunnen presenteren;
 • zich te kunnen inleven in de wensen van (ver)kopers;
 • aandacht en begrip te hebben voor (ver)kopers tonen;
 • kan proactief reageren en is goed voorbereid;
 • ondernemend en commercieel te handelen;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden te bezitten;
 • gemakkelijk contacten te kunnen leggen en onderhouden;
 • zorgvuldig te kunnen werken;
 • ethisch en integer te handelen;
 • gedrevenheid en ambitie hoog in het vaandel te hebben staan.
 • Bron: beroepscompetentieprofiel

Vertel me jouw examen ervaringen

Misschien heb ik jou kunnen helpen met examen ervaringen van mijzelf en leerlingen die jou voor gingen naar dit allerlaatste examen voor je specialisatie ARMT of KRMT. Ik heb gemerkt dat mijn leerlingen enthousiast worden van verhalen van mensen die al op een geslaagd examen terug kunnen kijken en in het register staan.

En dát, is precies de reden waarom ik jou óók vraag  jouw examendag met mij te delen!

Mail je verhalen, je tips of eventueel nog vragen naar: fr@ncine.nl