Zou jij daartegen kunnen?

Zelfstandig werkende makelaars ontvangen een percentage van het bedrag waarvoor een woning wordt verkocht of aangekocht. Omdat tarieven van makelaars vrij zijn rekent niet elke makelaar hetzelfde. Ook de verleende services zijn niet bij elke makelaar in de courtage (zo heet dat percentage) inbegrepen. De ene makelaar fotografeert zelf, terwijl een andere die dienst uitbesteed en dat dus door zal moeten berekenen aan de klant. Stevige concurrentie is het resultaat, zou jij daartegen kunnen? 

Zou jij dat op kunnen vangen?

De woning markt trekt nu nog steeds aan., dat betekend per definitie niet dat je grote omzetten zult hebben en lekker verdiend. De huizenmarkt is in vakjargon ‘oververhit en daardoor opgedroogd’ maw, juist doordat het zo lekker snel gaat zijn er minder woningen te koop. Dat betekent dat er wel eens een weekje tussenzit dat je niets omzet, zou jij dat op kunnen vangen?

Dat is toch ook een fijn idee?

Een alternatief is een baan bij een bestaand makelaarskantoor of een woningbouwvereiging. Dan heb je óók leuk werk en óók veel zelfstandigheid met óók zelfstandigheid én bergen verantwoording! Maar vaak binnen een met jouw werkgever vastgesteld aantal uren. Globaal ligt het salaris van makelaars in loondienst tussen de € 1.800,- en € 4.200,- per maand. Dat komt dan gewoon gegarandeerd elke maand binnen naast het feit dat je dan ook recht hebt op vakantiegeld, vrije dagen enz, enz….en je kunt binnen dienstverband ook nog onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden! Bijvoorbeeld een mobieltje of zelfs auto van de zaak, een mooie pensioenregeling of dertiende maand. Dat is toch ook een fijn idee? 

Denk goed na!

Als zelfstandig makelaar een eigen kantoor openen is een droom van velen. Maar denk enorm goed na voordat je die huurovereenkomst voor dat perfecte pandje in het centrum met die grote mooie ramen tekent!