Wat ga ik als KRMT makelaar eigenlijk verdienen?… is een vraag die mensen mij stellen als ze in Leiden komen voor 1 van mijn vakbekwaamheidstrainingen. Vaak wordt die vraag nog aangevuld met: “Het moet niet te weinig zijn, want ik heb nu zolang en zovéél geleerd!” Sja, de lasten gaan nu eenmaal voor de baten uit zullen we maar zeggen. Toch mag wat je gaat verdienen niet de allergrootste reden zijn van je keus om makelaar te willen worden. Makelen is een vak waarbij veel verschillende kennis hoort, die je allemaal moet beheersen en bijhouden en…vooral erg leuk en uitdagend moet vinden!

Als KRMT makelaar ga ik toch zeker veel meer verdienen dan een ARMT’r? 

Laten we nu eens ophouden met ARMT’rs af te schilderen als ‘assistentjes’. ARMT makelaars zijn óók verkopende makelaars! Ja, ze staan klanten te woord, sturen vastgoed stylisten en fotografen aan, doen de onderzoeken en marketing rond de woningen die het kantoor in portefeuille heeft, bezichtigen samen met kijkers en voeren óók verkooponderhandelingen! ARMT makelaars zijn veelzijdig, superspeurneuzen, alert en héél erg onmisbaar op een kantoor! Alleen…ARMT’rs  mogen naar huis als het kantoor sluit. En van een KRMT’r  wordt verwacht dat het werk wordt afgemaakt, ook al wordt het wat later. Voor die extra tijd wordt een KRMT’r meestal gecompenseerd met wat fraaie extra’s, zoals een regelmatige bonus, bedrijfsauto of -fiets, een mobiele telefoon.

Parttime KRMT’rs. hahaha….

‘Als ik straks mijn diploma heb, solliciteer ik naar functies waar ik 2, hooguit 3 dagen tijd per week aan kwijt ben, want ik wil het er maar bij doen’ hoor ik ook met regelmaat. Helaas, ‘parttime makelen’ dat gaat niet, denk alleen maar eens aan het intensieve klantcontact wat het vak met zich meebrengt.  Een KRMT makelaar is ook een manager, stuurt enkele ARMT’rs aan vanuit zijn functie en is dus 7×24 beschikbaar voor deze mensen en…natuurlijk ook voor die woningkopers en -verkopers! Dat is de reden waarom het zoeken naar een geschikte werkomgeving wat langer kan duren als je die 7 dagen per week niet hebt, of… er niet voor over hebt…

Terug naar de verdiensten.

2B Connected, een prettig en gespecialiseerd recruitmentbureau voor makelaars en hypotheekadviseurs in geheel Nederland waar ik graag mijn trainees voor een passende  baan naar doorverwijs heeft een salarisonderzoek gedaan. Ik zal hier en daar een stukje daaruit herhalen en voor het hele blog ga je naar de oorsprong en die vind je hier.

2B Connected heeft onderzoek gedaan naar het beloningsbeleid binnen de makelaardij sector op het gebied van salarisverschillen, maar ook voor welk bedrag een makelaar zou overstappen naar een ander kantoor en wat deze cijfers voor jou als makelaar kunnen betekenen.

De resultaten van het onderzoek gaven onder andere inzicht in:

 • Het salaris van een makelaar
 • De hoogte van een gemiddelde bonus
 • Het aantal makelaars met een leaseauto
 • Voor welk bedrag per maand een makelaar overstapt naar een andere werkgever
 • Hoe een makelaar zijn kansen op de arbeidsmarkt ziet

Het gemiddelde salaris bedraagt € 3.494,- per maand

Er kan geconcludeerd worden dat, een binnendienst medewerker het minst verdient met € 2.275,- bruto per maand  en een RMT makelaar het meest met € 3.670,-  bruto per maand. Bekijk hieronder het complete overzicht van de salarissen in de makelaardij.

50% van de makelaars ontvangt geen bonus of dertiende maand!

Volgens Olof Raas (dit is recruiter waar Francine je naar verwijst als je info over werk wil) is er een opvallende conclusie te trekken wat betreft de bonussen in makelaarsbranche: ‘Wij gingen er vooraf vanuit dat makelaars werken met bonussen en andere extra’s.  Maar aan de hand van de cijfers kunnen we opmaken dat dit niet (meer) het geval is. Maar liefst 50% van de makelaars heeft “0” opgegeven bij de vraag naar een bonus of dertiende maand!’ 

57% van de makelaars rijdt in een  leaseauto van de zaak.  

…Opvallend genoeg heeft 50% een leaseauto tot zijn beschikking waar ook privé in gereden mag worden. 

…6.7% heeft een leaseauto, maar mag hier niet privé in rijden.

…Wat het meest opvalt is dat 20% geen enkele vorm van kilometervergoeding krijgt.

…Maar liefst 20% krijgt helemaal geen mobiliteitsbudget!

 

Dromen makelaars van een eigen bedrijf of werken bij een ander kantoor? 

78% van de ondervraagde makelaars overweegt een overstap zodra er rond de  € 300,-  bruto per maand of meer extra dan het salaris wat men nu verdiend wordt gegeven. Olof Raas maakt zich zorgen over deze cijfers en zegt: ‘Dit zijn mogelijk best zorgwekkende cijfers voor werkgevers. Het geeft in elk geval stof tot nadenken: ga je als werkgever beknibbelen op het salaris van een topmakelaar die je in dienst hebt, die dus mogelijk naar de concurrent overstapt, óf kies je voor een verhoudingsgewijs kleine investering die je werknemer tevredener stemt?’

17% van de makelaars in loondienst heeft de wens om eerst goed de kneepjes van het vak te leren bij de huidige werkgever en uiteindelijk een klein kantoor voor zichzelf te beginnen. Dat is een gedachte die ik ook tijdens mijn trainingen vakbekwaamheid met grote regelmaat opvang.

Meer dan 75% is positief over zijn toekomstige arbeidspositie

Niet helemaal onverwacht zijn makelaars toch behoorlijk positief over hun kansen in de arbeidsmarkt. Dit heeft alles te maken met de nog steeds goedlopende woningmarkt. De toekomstige makelaars zullen de branche weer creatiever aan gaan pakken dan de huidige. Een visie schrijven over de makelaardij van alledag en die in de eigen agglomeratie in het bijzonder is een van de examenopdrachten voor het KRMT vakbekwaamheidsexamen bij SVMNIVO.

Visie op de toekomst

Het is verrassend te noemen hoe de studerende makelaar op dit moment kansen ziet. Onderwerpen als: een scheidingshotel, co-housing, wonen in verlaten warenhuispanden met winkels op de plint, nul op de meter woningen met alternatieven voor woonvormen die ouderen en jongeren met elkaar combineren, gedurfde ontwerpen voor nieuwbouwwoningen, samenwerkingen met beleggers, doorstromingsplannen, enz, enz, passeren wekelijks mijn correctiepen. Als docente wordt ik daar echt per visie enthousiaster van!

 

De belangrijkste conclusies van het salarisonderzoek van 2B Connected in de makelaarsbranche zijn dat: 

 • Een makelaar in de eerste twee jaar een bruto salaris heeft van gemiddeld € 2.680,-
 • De helft van de makelaars geen bonussen ontvangt.
 • De helft van de makelaars een leaseauto rijdt en deze ook privé mag gebruiken.
 • Eén op de vijf makelaars krijgt geen enkele vorm van kilometervergoeding.
 • 47% het salaris het belangrijkste motief vindt om over te stappen naar een andere werkgever.
 • 78% denkt aan een overstap bij verhoging van het bruto salaris met €300 of meer.
 • 75% positief is over zijn toekomstige arbeidskansen.

Weet waar je aan begint, maak een afspraak met Olaf Raas van 2B Connected

Eerder merkte ik het al op, 2B Connected is een recruiter en een prettige ook. Dat hebben inmiddels een aantal geslaagde trainees van mij al ervaren. Wat houdt je tegen om óók eens een praatje met hen te gaan maken over jouw mogelijkheden? Dat dát en wat er uiteindelijk van kwam mensen goed beviel kun je hier lezen. 

Want natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel en kun je als KRMT’r wellicht wél parttime aan de slag! Een kleiner kantoor wat zich goed wil profileren zal jouw wens voor een niet volledige werkweek misschien juist erg fijn vinden! Maar ben jij dan wel een type die een rechterhandje en tweede kapitein op een een klein kantoorschip kan zijn? Dat weet je (nu nog) niet.

Ook zijn er verschillen in kantoren, mensen en wensen omdat de markt in Nederland nu eenmaal enorm veelzijdig is. Het is op de gasbel in Groningen een kunst om een woning te verkopen en in het centrum van Amsterdam ben je een kei als je als aankoopmakelaar nog een fijn huis voor je klant  kunt vinden!

Ga eens aan tafel met Olof, denk niet in de eerste instantie aan je beloning maar ga uit van de manier waarop je die wil verdienen!