Café KRMT, dat valt mee

Steeds vaker komen de gang langs verschillende opleiders en vooral ook veel zelfstudies voor in de manier waarop mijn trainees aan alle certificaten basistheorie gekomen zijn voordat ze voor het finale examen vakbekaamheid KRMT  bij mij komen. Zélden heeft een trainee de hele weg bij 1 en dezelfde  opleider bewandeld. Het was rechten hier en bouwkunde daar en door middel van veel doorzettingsvermogen en bijlessen (vooral voor Financiën & Fiscaliteiten en Bouwkunde B) kan men eindelijk naar  Francine voor het laatste examen richting KRMT makelaar wonen!

Goedkoop blijkt vaak prijziger uit te pakken

Wie graag makelaar wil worden shop’t eerst rond op internet, logisch, dan doen we tegenwoordig bij alles toch? Omdat bij het vak makelaar veel mogelijkheden en verschillende specialiteiten bestaan raakt de aspirant student al snel de weg kwijt in opleidingenland. Enigszins vertwijfeld wordt dan de telefoon gepakt en nauwelijks een kwartiertje later is er bij een of andere opleider een complete opleiding geboekt op de basistheorie vastgoed. En ook nog met een paar honderd euro korting! Dat voordeel heb je natuurlijk direct gepakt en je ingeschreven tot en met de extra modules achter de basisopleiding aan naar je specialisatie wonen! Dat geheel noemde de telefoniste KRMT en dat is wat je wil. Jeeee!!!

Afwachten.

Dan begint het wachten. Gaat de eerste module van jou wel door? Nee, hij wordt eerst nog een poosje verzet, want doorgaan is afhankelijk van het aantal inschrijvers. Ja, op een dag gaat de opleiding door, maar sjee, wél in een heel andere stad of op een ander online moment dan jij op inschreef! Enfin, je hebt er zoveel zin in dat je dat voor lief neemt.

Klikt niet, je weet het niet

De docent is aardig en daar houdt het mee op. Je hebt niet het idee dat je veel wijzer wordt van de les. Je kan je docent na de les niet bereiken met vragen. Je hoort zijdelings dat je de kwalificatiedossiers voor makelaars zelf kunt downloaden bij VastgoedCert, kwaliteitsregister van makelaars. Als je naar die site gaat vind je zelfs uitleg over de NLQF5 methode die op al jouw komende examens van toepassing is. Er gaat een wereld voor je open.

Wat moet je kunnen en kennen? 

Je gaat 5 verschillende flextoetsen plus het bouwkunde tekening lezen examen doen bij het onafhankelijk exameninstituut SVMNIVO. Nu je weet aan welke kwaliteit je moet voldoen als makelaar ben je ook benieuwd naar de toetstermen waaraan jij moet voldoen. Op de site van SVMNIVO kun je die toetstermen en leerresultaten downloaden. Als je die uitprint zou je ze mee kunnen nemen naar je cursusdagen en je docent kunnen vragen die toetstermen in ieder geval allemaal te behandelen in de les.

De een wel, de ander niet 

Als aanstormend makelaar moet je van veel verschillende onderwerpen kennis hebben. En die onderwerpen verschillen onderling behoorlijk! Vergelijk bouwkunde maar eens met rechten! Dat is compleet andere materie! En zo komt het voor dat jij je tijdens de ene module verveelt en aan de lippen van je docent hangt bij een volgende. Soms sla je zelfs een vak over. Mensen die bijvoorbeeld al veel kennis van bouwkunde hebben, kunnen Bouwkunde A en B wel zelfstandig aan. Dat scheelt ook weer een flink aantal dagen en files rijden naar stad A of B…  Maar waar is jouw voordeel nu gebleven? Die vroegboek-weekend-pakket korting? Sja.

Café model

Een vorm van studeren noemen we het café model. Je gaat een beetje hier nuttigen en een beetje daar ophalen. Hoe doe je dat? Jij zoekt jouw docenten zélf! Daarvoor heb je wel een flink netwerk nodig van mensen die jou kunnen vertellen welke docenten voor welke vakken ‘goed’ zijn. Je zou eens kunnen rondvragen op het zakelijke social media portaal Linkedin, ook Facebook komt daar voor in aanmerking.

Er kunnen diverse zaken in het spel zijn als jij het niet naar je zin hebt. Misschien voel je de klik niet met je docent, is de klas niet op jouw niveau of is het leerboek te onbegrijpelijk of misschien duurt het allemaal wat langer dan je had verwacht. Waarom zou je dan geen vragen stellen aan je (toekomstig) vakgenoten? Op social media zijn hele groepen waarbij je je zou kunnen aansluiten om je kennis te verrijken over je opleiding en de weg naar certificering. Misschien weet iemand wel een goede bijles docent! Terzijde: dit saamhorige is ook enorm goed voor je latere netwerk in de makelaardij!

Dus ga internet op, ga shoppen!  Koop absoluut maar 1 module per keer in en ga op die manier misschien voor elk vak naar een andere opleider! Kies de opleider die wat het vak waar jij voorstaat betreft een goed imago heeft volgens de mensen die jij geraadpleegd hebt. Hier heb je een hele pagina vol met mensen die ervoor open staan dat jij hen vragen stelt, dat hebben ze mij tenminste wel beloofd.

Vraag vooral ook rond welke docenten welke vakken in klein groepsverband zelfstandig geven, dat zijn er meer dan je denkt! Dan wordt je voor je vak klaargestoomd in kleine groepjes, dus onder de 10 personen. Dan heb je zoveel extra aandacht dat slagen vrijwel gegarandeerd is.

Stap voor stap op weg naar Francine 

Bij zo’n best complexe opleiding als die naar makelaar is het erg belangrijk dat jij het naar je zin hebt.  Plezier in je studie komt de resultaten alleen maar ten goede. Dus maak van je opleiding het café-model. Kies stap voor stap in je eigen tempo en naar eigen wensen de voor jou, juiste docenten. En als jij dan geslaagd bent voor alle basisvakken en de flextoets praktijkleer dan kom je naar mij om dat vakbekwaamheidsexamen KRMT goed te leren kennen. Over dat examen krijg je van mij 100% duidelijkheid, een fijn boek en een 7/24 uurs App-lijntje met mij voor ál je vragen!  Samen zetten wij jouw laatste stap naar vakbekwaamheid volgens velen: het leukste examen! 

Winkelwagen
Scroll naar boven