‘Waarom ga je niet gewoon een keertje mee?’ zei ik tegen mijn echtgenoot Hans Verbiest toen hij weer eens geïnteresseerd informeerde naar de samenstelling van mijn groepen ARMT-leerlingen. Hij deed het. En nog eens en weer en vroeg toen aan de leerlingenadministratie of ze hem in wilden schrijven. Zó interessant is die opleiding wel, was zijn verklaring, maar of hij de examens óók ging doen? Dát wist hij nog niet hoor!

Privéchauffeur

Met regelmaat had ik dus een privéchauffeur naar mijn werk. We besloten niet in de groepen te zeggen dat wij een ‘setje’ waren. Maar omdat veel leerlingen bij mij op Facebook aangesloten zijn vanwege het daar delen van nuttige lesinformatie werd ‘MeneerDeMan’ zoals ik hem daar gekscherend noem, in elke klas herkend! Ik vond het leuk om te zien hoe hij zijn eigen netwerk begon op te bouwen door contact met al zijn lesgenoten.

Leiden

Hans is geboren en getogen Leidenaar, had 35 jaar lang een goed lopend hoveniersbedrijf. Onze zoon had andere ambities dus het bedrijf werd verkocht en de opbrengt ervan omgezet in verhuurbare stenen. Door een aantal vervelende ervaringen op rij met niet gecertificeerde makelaars waar ons bezit ernstig onder leed en de voor het inkomen benodigde huurpenningen achterwege bleven, besloot Hans zijn panden zélf te gaan verhuren. Omdat wij niet de fouten wilden maken die ons door anderen waren overkomen, ging ik naar een makelaars opleiding om meer te leren over het vak makelaar. Daardoor kwam ik uiteindelijk zélf voor de klassen te staan, dat terzijde, het gaat nu over Hans.

ARMT

Hans vond de opleiding enorm verrijkend en was dagelijks met zijn neus in de wet-en leerboeken te vinden. ‘Zal ik dan toch maar die examens ook doen, wat denk jij daarvan?’ was zijn vraag op een dag aan mij. ‘Ja, dat moet je natuurlijk zelf weten!’ was mijn antwoord. Even later zag ik hem surfen over de site van het SVM|NIVO. Hij deed het nog vlotjes ook. Ging eerst voor het volledige examen rechten want, zo verhaalde hij, je mag 14 foutjes maken in de twee rechtsgebieden bij elkaar dus als ik scheef schiet in privaatrecht maakt mijn kennis van publiekrecht het wel weer goed toch? Klopt, hij beredeneerde het logisch en ging. In één keer haalde Hans het volledige rechtencertificaat op en was toen voorgoed ‘verslaafd’. Want inmiddels heeft hij de Capita Selecta én het Praktijkexamen afgerond en mag zich makelaar-ARMT noemen!

Vraagbaak

Voor mij was Hans een fijne vraagbaak om als docente óók de kant van onze studenten nóg beter te leren begrijpen. In de pauzes was Hans altijd in gesprek met hen. Hij had zelf veel gehad aan de examentrainingen van mijn docent collega mr Marcel Melgers en gaf zijn studiegenoten de tip door om óók naar hem te en te gaan trainen voor de examens. Hans trok door zijn successen zijn medestudenten úit de gedachte dat ze wellicht te oud waren om nog te leren. ‘Joh, ik word 65 hoor!’ heeft hij met regelmaat gezegd.

SVMNIVO

Hans vond zijn drie examens leuke dagen. Hij had werkelijk geen idee hoe hij ze zou ervaren want het was ruim dertig jaar geleden dat hij voor het laatst een hoveniers-vaktest deed, dus mutiple-choice examen doen via een computer werd een totaal nieuwe belevenis. Maar de medewerksters van SVM|NIVO leggen aan elke kandidaat duidelijk uit wat er gedaan hoort te worden was zijn ervaring.

Makelen.

Het gaat nu goed met de verhuur van onze panden. Hans vindt het prettig om zijn eigen huurders te leren kennen, zelf de scan’s uit te kunnen voeren en ons eigen beheer te doen. Al snel kwamen enkele leeftijdgenoten die ooit een schilders- aannemings- bosbouwbedrijf hadden bij ons aankloppen. Ook die mensen hadden de vruchten van hun noeste arbeidsleven in stenen belegd. Ook voor hen regelt Hans de verhuur nu in en om Leiden. Daarnaast adviseert hij hen, uit eigen ervaring, om ook eens over de grens te kijken in plaats van nerveus op een bankrekening die welllicht binnenkort kosten gaat rekenen in plaats van rente betalen! Hans is nu ook aankoopmakelaar in het mooie Duitse Sauerland.

Belangrijk

Of je nu koopt of huurt, Hans zijn stokpaardje zijn de kosten. ‘Je bent in 1 maand aan een andere woning gewend maar aan een te hoge huur- of koopprijs wen je nooit!’ is wat hij woningzoekers altijd als een van de eerste dingen op het hart drukt.

Studiebol.

De TV staat bij ons zelden aan. Als ik mijn lessen voorbereid hoor ik hooguit zacht geritsel van wetboekenblaadjes die omgeslagen worden, door Hans ja, onder het mom van: “Een mens is écht nooit te oud om te leren” is hij aan de KRMT opleiding begonnen. 4 maart 2017 wordt hij 65 jaar, ik overweeg als cadeau een schooltas!

Hans Verbiest: https://nl.linkedin.com/in/hans-verbiest-60920b6a