Helaas merk ik de laatste tijden tijdens mijn trainingen in Leiden dat veel makelaars in opleiding nog té weinig bouwkunde kennis hebben om de woning kenmerken en/of negatieve/positieve punten in het verkoop/verhuurplan van het vakbekwaamheidsexamen KRMT te benoemen. Daarnaast weten veel mensen ook niet hoe ze de plus- en minpunten van een woning pro actief mee moeten nemen in de examen onderhandeling.

Francine’s checklist.

Mijn trainees ontvangen van mij om die reden mijn checklist aankoop-verkoop bouwkundig die ik bij mijn ARMT (dat zijn de ondersteunende makelaars) bouwkunde lessen gebruik.

Vanzelfsprekend moeten KRMT makelaars alle daarin genoemde onderwerpen kennen en herkennen. Daarbij moeten ze zich ook alle elementen uit eerder genoten bouwkunde lessen voor de basis theorie herinneren om een woning goed in verkoop of verhuur te kunnen nemen!

Rijtjes vragen geleerd?

Was jij ook zo ‘slim’ om rijtjes vragen die rondzwierven uit je hoofd te leren voor je flextoetsen basistheorie? De euforie van dat geslaagde vak was dan van korte duur want in het examen vakbekwaamheid mag je blijk geven van je bouwkundige- rechten- en marketingkennis om een woning goed in de verkoop/verhuur te kunnen nemen.

SVMNIVO’s harde exameneisen.

Wat je moet kennen en kunnen benoemen staat als onderdeel op onderwerp benoemd in de examen eisen van het vakbekwaamheidsexamen wonen KRMT van SVMNIVO. Kun je je die onderwerpen en hoe je ermee om moet gaan niet herinneren uit je lessen bouwkunde tijdens je opleiding basistheorie? Heb je daar nooit geleerd hoe je een woning bouwkundig voor een in verkoop- of verhuurname controleren moet?

Sja…dan zou je eerst eens praktijkervaring moeten gaan opdoen voordat je je opgeeft voor het vakbekwaamheids-examen. Want de naam van het examen zegt toch al genoeg?  Je gaat een examen doen om V.A.K.B.E.K.W.A.A.M. genoemd te willen worden. Dan hoor je je kennis paraat te hebben, op alle fronten.

Verprutste examens, helaas.

In de afgelopen jaren heb ik nogal wat mensen met veel verdriet om een verprutst examen in Leiden ontvangen.  Ze hadden elders een opleiding gevolgd en op basis daarvan hoopvol het vakbekwaamheids examen aangevraagd. Soms zelfs met de attitude: “Daar klets ik mij wel uit”. En dat was dan (natuurlijk) niet gelukt. Het is de bedoeling dat je met actuele, parate kennis naar je vakbekwaamheidsexamen KRMT gaat, niet alleen maar met een brede glimlach.

Feedback

Aan mensen die zich bij mij melden omdat ze het examen niet haalden en het zelfs niet eens begrépen, vraag ik altijd: “Mag ik van jou de feedback die je van SVMNIVO na je examen kreeg lezen zodat ik voor jou kan vertalen waar je op gezakt bent voordat je naar Leiden komt?” Ik lees die feedback en maak dan een maatplan voor deze mensen zodat ze de volgende keer wél slagen! “Was ik maar direct naar jou gekomen”  is dan vaak de reactie, “Dat had me veel tijd, teleurstellingen en bakken geld gescheeld” … Sja.

Uniek voor de trainees van Francine

Mijn Tempo training is volledig, ik reik mijn trainees alles aan wat nodig is om het examen vakbekwaam makelaar KRMT te kunnen halen. Ik geef huiswerk op en kijk dat na. Voor onderwerpen die verbeterd moeten worden heb ik altijd een oplossing op basis van dit examen samengesteld. Die ontvangen mijn trainees van me, naast het leer- en werkboek, en alles altijd bij de trainingsprijs inbegrepen,

Voor het probleem bouwkundig verkoop/verhuurplan maakte ik dus nu die checklist erbij. Want de mensen met de afgeronde basistheorie weten niet altijd voldoende om een goede ondergrond voor het vakbekwaamheidsexamen te hebben.

Trainees die al bij mij zijn geweest en alsnog deze checklist willen ontvangen zodat zij weten waar zij zich tijdens het maken van het verkoop/verhuurplan op zullen moeten richten, sturen mij een app met dat verzoek. We hebben immers al met regelmaat WhatsApp contact?