2019 – 2020

2019 – 2020

2019  Startte met een, al sinds het laatste kwartaal 2018, propvol geboekte agenda met examentrainingen KRMT vakbekwaamheid. Nooit gedacht dat er zo’n behoefte zou zijn aan het klip & klaar mensen vertellen wat ze inhoudelijk van een examen kunnen verwachten, hoe ze zich moeten gedragen en vooral, wáár ze materiaal kunnen vinden om het vakbekwaamheidsexamen voldoende af te ronden.

In 2018 besloot ik niet langer in files te willen staan en stopte met lesgeven bij diverse opleiders. Maar op verzoek van mensen die teleurgesteld waren dat ik niet voor de klas stond toen zij aan dit laatste examen voor KRMT makelaar wonen toe waren, startte ik kleinschalige trainingen in mijn eigen kantoor in Leiden. En juist omdat ik 4-5 mensen maximaal tegelijk train, kan de hele training in 2 dagen in plaats van 5-6 of zelfs 10. En dat scheelt tijd, dus ook veel geld. Dat mensen daar blij van worden kun je lezen op mijn reviewpagina. 

WhatsApp

Mijn trainingen zijn gebaseerd op alléén het puntsgewijs informeren wat men op het vakbekwaamheidsexamen KRMT kan verwachten en hoe daarnaar te handelen. Dus er komen geen tijdverspillende makelaarsverhalen of onderdelen ter sprake die niets met het vakbekwaaheidsexamen te maken hebben. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat er flink geoefend wordt voordat naar SVMNIVO wordt afgereisd. Daarom geef ik mijn trainees huiswerk op en ben ik vanaf de dag dat een training geboekt wordt tot op de dag van het examen een vraagbaak via WhatsApp. Het op die manier voor- en na de training gemaakte huiswerk, bestaande uit de brochure, de visie, de powerpoint plus presentatie, het verkoop- verhuurplan en de rapportages kijk ik na, zodat mijn trainees goed geoefend en met een zeker gevoel naar het examen in Nieuwegein kunnen gaan.

Omdat elk mens met een mobiel in de hand, tas of broekzak leeft is dat bereikbaar zijn niet zo lastig. Iedereen gebruikt tegenwoordig WhatsApp en juist die 1 op 1 online ondersteuning tijdens het oefenen word enorm gewaardeerd. “Je geeft mensen een zekerheid, een fantastisch ruggesteuntje, je bent een vraagbaak en ook nog eens altijd bereikbaar al snap ik niet hoe je dat doet!” zei een van mijn oud-collega’s docenten tegen me. Dat is niet zo moeilijk hoor, ik beantwoord de vragen eens per 24 uur op binnenkomst en archiveer die chat dan weer. Tussentijds zend ik handige tips en nieuwtjes over de examens als die er zijn naar alle App’s tegelijk en kan later ook nog goed nazien wie, wat ontvangen heeft, dus met trainees communiceren per WhatsApp is voor mijzelf ook heel overzichtelijk.

Visueel     

Mijn manier van lesgeven sloeg 5 jaar geleden bij de opleiders waarvoor ik dwars door het hele land voor de klassen stond al aan…die manier van leerstof overbrengen is nl heel erg visueel. Dit omdat mensen makkelijker leren door beeld te onthouden dan door hele lappen saaie zwart-wit teksten te lezen. Dus makelaarsopleidingen moet je visueel maken, dacht ik toen, en dat ik dat kán…heb ik inmiddels wel bewezen.

Met kleurige en soms  bewegende PowerPoints-lesgeven werd mijn ‘imago’ …ik werd zelfs hier en daar, vanwege mijn duidelijk herkenbare stijl, de ‘Poppetjesjuf’ genoemd… Omdat ik graag naar mensen luister…en dan vooral naar wat hen dwarszit…ben ik in de loop van de afgelopen jaren steeds meer lesmateriaal gaan verduidelijken met beeld….en dat viel op…uiteindelijk heb ik met die methode mijn eigen trainingen opgezet. Mijn trainees krijgen van mij een uniek leer- en werkboek, wat de tijdens de training leiding geeft en daardoor gemakkelijk na de training is te gebruiken tot aan de examendag! De boeken worden tijdens de training volgeschreven met aantekeningen. Ik hou mijn boeken actueel door ze om het kwartaal te vernieuwen en wie nog geen examen deed wordt per WhatsApp op de hoogte gehouden van veranderingen in en rond het examen als die er zijn.

Levensloop

Bloemen, motoren, meubelen, makelen,…en als hobby bloggen voor Sleutelstad en Nu.nl, dat is het rijtje van mijn bezigheden  totdat ik in 2015 definitief voor de vastgoed opleidingen koos. In het voorjaar van 2020 wordt ik 65… 😲…Ja, dat gaat voor mij ook door en ook nog zo eng snel…maar aan stoppen met werken, rustiger aan of pensionado spelen moet ik nog láng niet denken…en Hans, mijn man, is daar gelukkig ook niet mee bezig…

Ik heb NEE gezegd tegen opleiders…Ik snap dat ze mijn manier van lesgeven leuk vinden omdat die veel cursisten trekt maar ik wuif de aanbiedingen die nog steeds binnenkomen om voor hen te komen werken mooi weg…Nee..ik ga geen nieuwe ZZP-overeenkomsten aan dwars door het land om makelaars op te leiden. Het gaat nu net zo relaxed met die vakbekwaamheidstrainingen in mijn eigen kantoor in Leiden…zéker nu Hans sinds begin 2019 ook bereid bleek om zijn ervaring en expertise vorm te geven in speciale examen gesprekstrainingen voor de mensen die al eerder een tweedaagse training bij ons volgden. Die gesprekstrainingen zijn zó populair dat Hans zijn agenda soms nog voller staat dan de mijne!

Já….Wonen – Bedrijven – Landelijk

Maar ik heb wél JA gezegd tegen mensen die graag een van de twee nieuwe KRMT vakbekwaamheidsexamens Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed of Landelijk Vastgoed willen gaan doen. Mensen die daar interesse in hebben kunnen mij mailen fr@ncine.nl  zodat ik die training inhoudelijk kan uitleggen en wat ik eromheen voor jou zal gaan betekenen. Eerlijk gezegd stimuleer ik jonge mensen nogal om KRMT in alle -3 kamers te worden! Want waarom zou je dat niet doen? Vooral wanneer je bij een groot kantoor werkt of wanneer je nú al voelt dat makelaar zijn een vak is waar je nooit meer mee op wil houden, zou ik die 2 nieuwe KRMT expertises BOG en Landelijk er zeker bij leren als ik jou was. Ik leg je wel uit hoe we dat vakbekwaamheidsexamen samen zullen gaan aanpakken en voor de flextoetsen praktijkleer van die 2 nieuwe examens heb ik mij al verzekerd van een goede docent.

Ja…tegen lesmateriaal maken! 

Ik heb óók já gezegd tegen enkele fijne collega-docenten waar ik nog steeds goed mee omga en voor wie ik soms ook lesmateriaal in beeld breng zodat ook zij meer ‘zichtbaar en  begrijpelijk’ worden voor leerlingen bij hen in de klas. Leerlingen met vragen, collega’s helpen…dan is het nog maar een kleine stap om zelf lesmateriaal te gaan maken. Leuke, leerzame en duidelijke boeken, uitgaande van de eind- en toetstermen van VastgoedCert waar het in de examens werkelijk om gaat. Want ik vind het ronduit sneu als mensen dure boeken moeten aanschaffen terwijl het voor een bepaald vak slechts om 1 of 2 hoofdstukken daaruit gaat.

Een veelgestelde vraag aan mij is of ik misschien bouwkunde boeken zou kunnen samenstellen met heel veel plaatjes in kleur? Daar heb ik eerst even over nagedacht maar nadat ik me verzekerd had van goed correctiewerk door enkele taxateurs en bouwkundigen ben ik inmiddels al aan die (enorme) klus begonnen! Het worden 5 boeken in totaal.

Lekker bezig dus…met weer een nieuw doel erbij en een nieuw gat in de markt, een bureau en computer vol ‘zooi’ en daarover heerlijk kunnen overleggen en sparren met die collega’s die al meer dan 20-30 jaar de vakken voor de basistheorie vastgoed opleiding geven waar nu die speciale boeken voor gaan komen… Worden de bouwkundeboeken een succes? Dan is mijn volgende missie Financiën en Fiscaliteiten in beeld brengen. Ja, natuurlijk mét oefenvragen!

Kortom, ik heb (wéér) iets gevonden waar grote behoefte aan is en ik mijn passie in kwijt kan zolang mijn hersens en ogen goed blijven werken 🙏
En die collega’s, zeggen ze zelf: “Kunnen niet wachten om met ‘onze’ boeken te gaan werken!” 💪🏼

Voor nu wens ik alle makelaars, al mijn (ex) trainees en zeker jou omdat je de moeite nam dit hele verhaal te lezen een heel fijn, succesvol en gecertificeerd 2020 in goede gezondheid met iedereen om je heen die jou dierbaar is…

2019-12-31T14:37:34+02:00