‘Ik heb het KRMT-register gehaald!’
Maar: Man, man, man wat een ’n Bumpy-Road om er te komen. Het vak makelaar is waanzinnig mooi. Vroeger een beschermde titel en sinds 2001 vrijgegeven met als gevolg dat iedereen ‘zomaar’ over steentjes mag praten. Daarmee bedoel ik dus zonder kennis en kunde voor opdrachtgevers hun huis verkopen, of mensen de aankoop van hun leven laten doen. Daarom heb ik destijds eerst de ARMT-opleiding gedaan en direct daarna heb ik de KRMT-opleiding gevolgd.
Bij de opleidingsinstituten zit erg veel verschil vwb de kwaliteit van de docenten. Ik koos voor mijn gemak IPD opleidingen omdat dat instituut lesgaf in mijn woonplaats. Maar de meeste docenten hadden helaas niets te bieden. Het werd daarom uiteindelijk een volledige zelfstudie, niets meer en niets minder.
Wat was ik daarom blij met Francine! Wàt een verademing! Door haar persoonlijke ervaring weet zij precies wat er van je verwacht wordt. Francine geeft met haar training en ebook’s exact aan waar mogelijke valkuilen zitten en welke zaken je absoluut NIET over het hoofd mag zien.
Tijdens haar training dacht ik vaak: ‘Gaat het zo ver?’ Ja, het examen gaat echt ver. Persoonlijk vind ik het bizar, wat er aan kennis van een kandidaat-makelaar wannabe in hoog tempo verwacht wordt!
Heel bewust koos ik voor het makelaar worden mèt een registerinschrijving, dus verplicht een opleiding volgen. Je doet je stinkende best om al die kennis op te slaan en je alles eigen te maken, maar het SVM NIVO acht het noodzakelijk de studenten al in de theorie examens voor de basisopleiding te toetsen op totaal onbelangrijke zaken en geneuzel. En het vakbekwaamheidsexamen moet voltooid worden binnen een belachelijk tijdsbestek. Woest maakt het mij, hoe er wordt omgegaan met hardwerkende en daar tussendoor studerende mensen.
Als makelaar ben ik gewend minstens een uur te reserveren om een waardebepaling uit te voeren. Naast een gesprek met de verkopers, loop je rustig het te verkopen huis door, maak je je aantekeningen, ga je op kantoor alles wat je kunt vinden, opzoeken vwb bestemming, grondgesteldheid, referentie-objecten en noem alles maar op. En dán pas ga je een plan uitwerken. Op het examen moet dit allemaal binnen 90 minuten af zijn met nog twee mailcorrespondenties erbij. Natuurlijk krijg je veel informatie aangeleverd, maar dit is totaal iets anders dan in de praktijk. Ik blijf het te gek voor woorden vinden, maar …..
Francine was mijn redding!
De training van Francine geeft je echt houvast voor het examen, hoe het examenbureau doet en denkt en wat zij van je verwachten. Francine bespreekt alle facetten van het examen luid en duidelijk en je lacht je ook nog eens slap om al haar opmerkingen ondersteunt door die vrolijke witte poppetjes! Juist dáárom blijft alles ook zo goed hangen.
Op de videobeelden die tijdens mijn examen bij het SVMNIVO gemaakt zijn heb ik vast zo af en toe, tussen de stress door, een glimlach op mijn gezicht als er weer een ‘Francinege-opmerking/antwoord’ opborrelde bij een bepaalde vraag.
Dank, dank, dank daarvoor Francine!